Biznis Medium.ba
Motivaciono pismo – kako napisati sa primjerima

Motivaciono pismo – kako napisati sa primjerima

Pisanje motivacijskog pisma može biti naporno.

Kad vam se postavi pitanje „Zašto biste htjeli biti dio ove organizacije?“ Naiđete na praznu stranicu i razmišljate kako da pravilno kažete „imam želju da idem na fakultet, tako da mogu da zaradim i ne umrem od gladi.”

Dva sata i tri kafe u njima, dvaput ste prelistali vaš Facebook newsfeed, gledali jednu epizodu prošle sezone Game of Thrones, slali bijesne tvitove i donirali za operaciju koljena dva psa. Vratite se svom otvorenom Word dokumentu i tek ste uspjeli napisati: “Ova organizacija izgleda zabavno” ili “Potpuno ću se uklopiti”.

Znate da niste prosječni ili nesposobni. Vi ste sposobni i osoba koja ima puno toga za ponuditi i postoje stvarni razlozi za vašu odluku da se prijavite.

Teško je to iznijeti riječima … I to shvaćamo!

U ovom ćemo vas vodiču provesti kroz postupak pisanja motivacijskog pisma kojim ćete biti prihvaćeni bilo gdje.

U ova četiri specifična scenarija morate napisati motivacijsko pismo …

 • Prijavljujete se za upis u obrazovni program na faksu ili sveučilištu (preddiplomski, diplomski ili postdiplomski).
 • Prijavljujete se za rad u neprofitnoj organizaciji.
 • Prijavljujete se kao volonter u organizaciji.
 • Prijavljujete se za pripravnički staž u nekoj tvrtki.

Motivaciono pismo ne treba brkati sa popratnim pismom, čija je svrha istaknuti kako se određeni podaci na vašem rezimeu podudaraju s apliciranim poslom.

Pa zašto je zapravo važno motivaciono pismo? Više ste osoba od akcije a ne od riječi: u svojem CV-u naveli ste sve što treba znati o vama. To bi trebalo biti dovoljno, zar ne? Pogrešno!

Sve organizacije traže ljude koji istinski žele biti tamo i vole ono što rade. Namjera bi vam trebala biti pokretačka motivacija!

Pisanje dobrog motivacionog pisma može biti apsolutni prekretač stvari. Ne može pogurati vaš životopis, ali nadoknaditi će nedostatak potrebnih vještina.

Kako strukturirati motivaciono pismo


Dobro motivacijsko pismo je jednosmjerno pismo u kojem ćete predstaviti sebe, svoju priču i pokazati svoje zanimanje za položaj ili organizaciju u koju se prijavljujete.

Postoje dva glavna načina strukturiranja vašeg motivacijskog pisma:

 • Koristeći klasičnu strukturu 3 glavna odjeljka, gdje vaše motivacijsko pismo sadrži uvod, tijelo i zaključak.
 • Koristeći strukturu od 5-7 odlomaka gdje tijelo pisma podijelite na manje stavke od 1 do 3 rečenice u skladu s glavnim tačkama.

E sad, koji format odabrati? Pravilo je da, ako želite biti činjeničniji i precizniji, prijeđite na strukturu od 7 odlomaka. Na ovaj način možete koristiti svaki odlomak tijela za raspravu o određenim postignućima ili točkama.

Ako, s druge strane, idete prema pristupu pripovijedanja, idite na opciju 3 stavke kako ne biste prekinuli tijek priče.

Bez obzira za koju god strukturu izašli, trebala bi se sastojati od 3 glavna dijela: uvoda, teksta i zaključka. Evo što treba uključiti u svaki:

Uvod: Kratki, zanimljivi dio o sebi i zašto se prijavljujete.

Ovdje možete uključiti:

 • Osobne informacije. Ko ste i što radite?
 • Zašto se prijavljujete? Gdje?
 • Uvod u glavni dio svog eseja. Navedite opći razlog zašto se prijavljujete, a zatim duboko zaronite u glavni dio svog motivacijskog pisma.
 • I naravno, ne zaboravite spomenuti podatke za kontakt na vrhu.

Na primjer:

Na: Naziv škole / organizacije
Ime prezime
myemail@mail.com
Broj telefona
Relevantni društveni mediji (LinkedIn, Quora, GitHub itd.)

Primjer uvoda za motivaciono pismo

Poštovani [Ime kontakt osobe],

Moje ime je [Vaše ime] i želio bih izraziti svoje zanimanje za prijavu na doktorski studij politologije na [Sveučilišno ime]. Oduvijek sam sanjao o tome da postanem političar i pomognem svojoj zemlji, i vjerujem da će doktorat u politici s [Sveučilišno ime] u mnogome pomoći u mom naumu.

Tijelo – glavni dio motivacionog pisma:

ovo je glavni dio vašeg motivacijskog pisma. Ovdje se stvarno prodajete, spominjući priče iza svojih postignuća, vještina i strasti prema onome za što se prijavljujete.

Pokušajte biti što je moguće činjeničniji – svatko tko često čita motivacijska pisma može raspoznati izmišljene priče od stvarnih.

Stvari koje možete spomenuti u svom motivacijskom pismu:

Moja strast za ___ započela je kad____ .
Želim____ jer____ .
Dio sam _____ mjeseci / godina. Volim to raditi jer
____.
Sjećam se jednom kad sam _______ , zbog čega sam shvatio da ________ .
______ ima utjecaja na mene jer
______.
Ono što me razlikuje od mojih vršnjaka je ___
.

Evo praktičnog primjera:
Strast prema internet marketingu razvio sam tijekom stažiranja u [naziv tvrtke]. Rad u maloj firmi omogućio mi je stjecanje površinske razine iskustva u većini digitalnih marketinških kanala. Sada bih želio duboko zaroniti i steći napredno znanje pohađajući program [sveučilište] iz Digitalnog marketinga.

Zaključak:

Na kraju trebate zaključiti motivacijsko pismo i poslati ga. U ovom odjeljku možete:

Ukratko rezimirajte svoje glavne tačke – “Vjerujem da bih se dobro uklopio u program zbog _
Spomenite svoj sveobuhvatni cilj – “Volio bih biti dio
, jer bi mi to omogućilo da _
.”
Zahvalite čitatelju i zaključite motivacijsko pismo

Sada kada znate kako strukturirati motivacijsko pismo, prijeđite na sadržaj!

Kako napisati motivacijsko pismo

Pa kako napisati motivacijsko pismo koje se izdvaja od ostalih kandidata? Način da izbjegnete generalizacije i dodate dubinu svom motivacijskom pismu je prilagođavanje specifičnoj organizaciji i programu / položaju na koji se prijavljujete:

 • Kada pišete motivacijsko pismo, želite biti sigurni da znate na što se i gdje prijavljujete. Otkrijte tko je odgovoran za odluku o vašoj sudbini i obratite im se izravno u uvodnoj riječi kao draga gospođa Primjeric.
 • Pogledajte programske zahtjeve i web stranicu ustanove. Saznajte prva tri zahtjeva za radno mjesto i objasnite kako ste najbolji kandidat.
 • Dokažite da dijelite vrijednosti organizacije ili ste izuzetno kvalificirani kroz kratku priču ili osobne primjere. Budite precizni.
 • Vaše motivacijsko pismo treba pokazati da zaista želite biti tamo! Tanka je linija između moljenja i pokazivanja inteligentnog interesa, dok istovremeno prodajete sebe. Navedite posebne razloge, pokažite znanje i izrazite strast za prijem u instituciju ili organizaciju bez hvalisanja i prosjačenja.
 • NE LAŽITE! Ako nešto napišete imalo neistinito, vaš će čitatelj to osjetiti. Nesvjesno napuhavamo osjećaje i ideje kada lažemo. Ako ispričate lažnu priču ili napušete svoja postignuća, bit ćete smješteni u “lažljivu gomilu Pinnochio”. Smatrajte da je vaš slučaj arhiviran, a vaš zahtjev odbijen.

Pitanja za odgovor u vašem motivacijskom pismu [+ mogući odgovori]

Što vas je privuklo ovoj konkretnoj organizaciji ili programu?

 • Volio bih živjeti u [mjestu organizacije], jer .
 • San mi je biti dio [naziva programa], jer .

Koje su temeljne vrijednosti ustanove i kako ih dijelite?

 • Vrijednosti [naziv ustanove] temelje se na: [tri opće vrijednosti navedene na njihovoj web stranici]. Demonstrirao sam slične vrijednosti _ jer imam posebno u . Ja u svom profesionalnom ili radnom životu prakticiram da _.

Odgovorite na neka / sva ova pitanja na uvjerljiv način koji su tačni o vama i vašem iskustvu, a zatim ih pretvorite u kohezivan tekst.

Zaključak

Dakle, pobrojimo sve što smo objavili u ovom postu:

 • Motivaciono pismo je formalno pismo koje morate napisati ako se prijavljujete za upis na sveučilište / fakultet, neprofitnu organizaciju ili volontersku ustanovu. Prijave za posao umjesto motivacionog obično zahtijevaju popratno pismo.
 • Postoje dva načina strukturiranja motivacijskog pisma: u tri stavka (uvod, tijelo, zaključak) ili u 5-7 odlomaka (gdje svaki odlomak naglašava različitu tačku).
 • U uvodu predstavite sebe i svoju namjeru, opišite i istaknite svoja iskustva u tijelu i zahvalite čitatelju na njegovom vremenu u zaključku.
 • Istražite poziciju, pokažite istinski interes i nikada, nikada ne lažite.

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.